Vi har sagt det förut, och vi säger det igen – don’t snooze on video marketing. I dagens digitala era är rörligt material hetare än någonsin, och speciellt när det kommer till marknadsföring. Fråga bara dig själv – tittar du hellre på annonser i videoformat, eller i text- och bildformat?
Att använda video för din marknadsföring kan vara avgörande för hur många konverteringar du får. En undersökning från HubSpot visar att hela 94% av marknadsförare menar att videomarknadsföring ger användare en bättre förståelse för hur deras produkter och tjänster fungerar. Det är en enorm siffra, och denna fakta gör det tydligt att videomarknadsföring är viktigare än någonsin för dig som hoppas på att öka din försäljning och skapa en bättre image för din verksamhet. Men precis som alla andra typer av marknadsföring räcker det såklart inte bara med att lägga upp en video på din hemsida eller i dina annonser, du behöver ha en plan bakom din videomarknadsföring, för att kunna planera din budget, tidsåtgång, statistik och allt annat som ingår i processen. I det här inlägget ska vi reda ut hur du kan gå tillväga för att skap en hållbar strategi för din videomarknadsföring.
Att skapa en stark strategi för marknadsföring överlag kan vara svårt om du inte på förhand vet vilka steg som är viktiga att ta och vad du bör tänka på. När det kommer till videomarknadsföring finns det i regel fem saker som du måste tänka på för att skapa en hållbar plan – vi kommer att gå igenom alla stegen här nedan såklart. Läs igenom alla och kom ihåg dem, så kan du redan nu börja spåna på en plan för hur du ska implementera video i din marknadsföring.
Alla goda strategier börjar med en målsättning. Vad vill du uppnå med din video och vad vill du att din video ska få användaren att göra? Det finns ett antal saker som man kan uppnå med videomarknadsföring, bland annat:
Alla dessa saker är viktiga, och en god kampanj skulle förmodligen innehålla en separat video för varje punkt. Men för att skapa en strategi behöver du välja vilken av dessa punkter som är viktigast för dig. Använder du din marknadsföring för att locka till dig nya kunder, eller för att skapa en bättre relation mellan dig och dina nuvarande kunder, till exempel? Försök att välja en punkt till att börja med, och skapa sedan innehåll för resterande punkter i efterhand.
Om du har arbetat med marknadsföring tidigare har du säkert koll på vad en persona är. Kortfattad kan en persona beskrivas som en fiktionell karaktär som ditt företag har skapat som symboliserar din målgrupp, som används för att förstå vilka behov din målgrupp har. Personas skapas ofta när man tar fram nya produkter eller tjänster, för att underlätta utvecklingsfasen. Om ni redan har en eller flera personas kan ni redan nu se över dem och deras behov, för att lättare förstå vilken målgrupp er videomarknadsföring ska riktas till. Om ni inte har personas – skapa dem! Ni kommer garanterat att få en bättre förståelse kring vem ni ska rikta er till.
Förutom att förstå vem ni vill rikta er till, behöver ni också tänka på det vi diskuterade i den förra punkten gällande målet med videon. Vad vill ni att er persona ska få ut av den? Sist men inte minst behöver ni också ta reda på var er persona befinner sig och hur ni enklast når den, alltså vilka kanaler som personan är verksam inom (Youtube, TikTok, Google etc).
Att skriva och regissera en film kräver en bra story och en rad olika element som skapar spänning, såsom intressanta karaktärer, konflikter och givetvis en lösning som skapar ett bra slut. Samma sak gäller videomarknadsföring! Din video behöver ha en story som berättar något för din publik – och den behöver innehålla element som gör den intressant att titta på.
När man talar om storytelling finns det flera olika saker att ha i åtanke, såsom vilka karaktärer som ska finnas med, vilka problem som ska lyftas och hur den stora lösningen ska se ut. Men det viktigaste för dig att tänka på är såklart vad du vill berätta för din publik.
Något som är allt för vanligt när man skapar videomarknadsföring är att man ändrar på saker in i det sista. Det är viktigt att komma ihåg att ditt team och dina chefer kommer att behöva godkänna videon, därför är det bäst att avvakta med ändringar tills dess att du fått all feedback du behöver. Gör en plan på hur din video ska se ut och håll dig till den, tills dess att någon annan säger åt dig att göra på ett annat sätt. Du vill inte slösa tid på ändringar och behöva få ytterligare feedback om behovet inte finns.
Sist men inte minst – försök att hålla din tidsplan och inte överstiga din budget. Det är lätt att ta sig vatten över huvudet och vilja göra så mycket som möjligt när man skapar videos. Kom ihåg att “less is more”-principen ofta är den bästa att följa. Du behöver inte spendera lika mycket som en Hollywoodfilm för att få goda resultat.
Och det var allt vi hade att bjuda på i dagens inlägg! Vi kommer att publicera fler inlägg om videomarknadsföring inom kort, som tillsammans skapar den ultimata guiden för hur man blir skapar en framgångsrik plan och utförande av sin videomarknadsföring. Stay tuned!